Connect with us

Software

Rusija želi tužiti Google – zbog videa o Ukrajini na YouTube-u

Ruska vlada očigledno pojačava pritisak na društvene mreže koje ne podržavaju njen rat protiv Ukrajine.

Ruski regulator za komunikacije Roskomnadzor optužio je Google za širenje dezinformacija o ruskoj “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. Sada se navodi da je državna institucija zaprijetila internet kompaniji zabranom, što bi moglo rezultirati kaznom do 90.000 eura.

Za šta je optužen Google?

Kako prenosi The Verge, između ostalih, Roskomnadzoru posebno smeta nekoliko YouTube videa za koje ruska vlada vjeruje da “diskredituju” njenu vojsku. Takođe se navodi da YouTube hostuje “ekstremistički” sadržaj koji poziva na “nasilnu akciju protiv ruskih vojnika”. Ako se video snimci ne uklone, matična kompanija Google bi trebala platiti kaznu, koja bi se trebala povećati na 20 posto Googleove godišnje prodaje u slučaju ponovljenih prekršaja.


Već 18. marta 2022. Roskomnadzor je zatražio od Youtube-a da ukloni oglase za koje smatra da podstiču uništavanje ruskih i bjeloruskih željeznica. “Postupci administracije YouTubea su terorističke prirode i ugrožavaju život i zdravlje ruskih državljana”, navodi agencija u saopštenju za javnost. “Roskomnadzor kategorički odbija takve reklamne kampanje i poziva Google LLC da prestane sa emitovanjem antiruskih videa što je prije moguće.”

Kako društveni mediji reaguju na rusku invaziju na Ukrajinu?

Youtube je već poduzeo niz akcija protiv Rusije nakon što je ta zemlja napala Ukrajinu. Platforma je prilagodila svoje politike kako bi ograničila kanale RT-a i drugih ruskih medija koje sponzorira država i blokirala pristup video zapisima koje objavljuju ti kanali. Prema izvještaju Bloomberg-a, YouTube je suspendovao ruski vojni nalog nakon što je prošle sedmice objavio dva videa (koji su kasnije uklonjeni) u kojima se rat u Ukrajini naziva “oslobodilačkom misijom”. Prema Bloombergu, blokiran je i YouTube kanal povezan s ruskim Ministarstvom odbrane.

Kompletan članak
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Trending

© Radio VUK 2022