Connect with us

Auto & moto

Ora Punk Cat: Smjela VW Beetle kopija iz Kine ide u serijsku proizvodnju

Podružnica električnih automobila Ora kineske automobilske grupe Great Wall Motors je ozbiljna. VW Beetle primjerak predstavljen u proljeće 2021. sada kreće u serijsku proizvodnju kao Ora Punk Cat. Hoće li Volkswagen učiniti nešto da se suprotstavi tome?

Na sajmu automobila u Šangaju u aprilu 2021., Ora, brend kineskog proizvođača automobila Great Wall Motors specijalizovan za električne automobile, zainteresovao je mnoge u autoindustriji. Zato što je koncept predstavljen na sajmu ličio na VW Bubu iz 1950-ih skoro kao jaje jajetu. Pored modernizovane opreme, najupečatljivija razlik je: klon Bube iz Kine ima četvoro vrata. Vozilo sada ide u serijsku proizvodnju kao Ora Punk Cat sa gotovo nepromijenjenim dizajnom.

Klon bube: E-automobil Ora Punk Cat

Kako prenosi Car News China, kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) odobrilo je početak proizvodnje prije nekoliko dana. Uz to, Ora može napraviti vozilo sa sfernim oblikom, ovalnim stražnjim svjetlima, puno hroma, pa čak i vlastitim volanom Bube. Za retro električni automobil se kaže da ima najveću snagu od 200 kilovata i da ga pokreće 299 konjskih snaga (KS). Prema Car News China, integrisana LFP baterija (litijum gvožđe fosfat) dolazi od kineskog proizvođača baterija CATL. Ništa nije poznato o dometu koji omogućava.

Druga kopija Bube iz Ore krenula je u proizvodnju početkom marta i na putu je do prvih kineskih salona automobila, ali ne izgleda baš tako upečatljivo kao original. Neki posmatrače više podsejća na mješavinu Fiata 500 i Mini-ja. Ora Ballet Cat prikazana je na IAA Mobility 2021 u jesen 2021 godine. Tamo je Ora takođe najavila početak prodaje u Njemačkoj za manju Punk Cat sestru. Prema proizvođaču, isporuka u Njemačkoj bi trebala početi u prvoj polovini 2022. godine.

U Kini, Ora Ballet Car se prodaje sa početnom cijenom od 200.000 juana, tj oko 28.500 evra. Prema Netcomu, vozilo ima motor od 126 kilovata (171 ks) i – ovisno o verziji ugrađene litijum-gvozdeno-fosfatne baterije – prelazi od 400 do 500 kilometara.

VW razmatra tužbu za kopiju Bube

U Wolfsburgu nisu sretni zbog početka proizvodnje i isporuke primjeraka kineske bube. Prošle godine VW je izjavio da njemački proizvođač automobila razmatra tužbu protiv Orine majke, Great Wall Motorsa. Razmatran je pravni postupak zbog povrede dizajna i patenta. Međutim, o trenutnom stanju se ništa ne zna. U međuvremenu, Ora se prijavila za zaštitu dizajna svog vozila punk cat u samoj Evropi – i dobila je na sudu. Nije poznato da li je VW preduzeo mjere protiv toga. Umjesto toga, vjerovatnije je da će VW grupa sa sjedištem u Wolfsburgu nastaviti raditi na vlastitoj električnoj verziji Bube. Do sada postoji barem jedna studija: ID Buba. Šef VW-a Herbert Diess nedavno je potvrdio da postoji mogućnost dovođenja elektrifikovane VW Bube na tržište. Zvanično, međutim, nema konkretne izjave, kako piše na efahrer.com.

Kompletan članak
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Trending

© Radio VUK 2022