Connect with us

Informatika

Nakon zaključavanja Instagrama: Rusija ubrzano radi na alternativi zvanoj Rossgram

Instagram je blokiran u Rusiji. Brojni ruski IT preduzetnici stoga rade na alternativi aplikacije za fotografije. Rossgram bi trebao biti lansiran 28. marta i ponudit će dodatne funkcije.

U noći na ponedjeljak, Rusija je isključila Instagram – kao što su to ranije činili Facebook i Twitter. Kako je saopštio organ za nadzor medija Roskomnadzor, to je namijenjeno zaštiti ruskih državljana i pripadnika vojske od poziva na nasilje koji se šire putem Instagrama. Pozadina: Facebook i Instagram operater Meta je ranije zamolio moderatore sadržaja da ne kažnjavaju pozive na ubistvo – na primjer protiv Vladimira Putina. Meta se od tada povukla. U međuvremenu, ruski IT preduzetnici rade na alternativi za Instagram.

Rossgram želi biti više od Instagram klona

Kako prenosi Spiegel-Online, pozivajući se na odgovarajući unos u Telegramu, nova usluga pod imenom Rossgram trebala bi biti pokrenuta 28. marta 2022. godine. Inicijativa ruskih programera ne želi samo stvoriti klon popularne aplikacije za fotografije. Umjesto toga, planirane su neke dodatne funkcije, kao što je način upravljanja crowdfunding kampanjama. Osim toga, trebalo bi da postoji i plaćeni pristup određenim sadržajima, kako kaže Spiegel Online.

Alexander Sobow, glasnogovornik Inicijative Rossgram, rekao je putem platforme društvenih medija VK da se ne smije propustiti prilika da se stvori ruski ekvivalent popularne društvene mreže. Njegov partner Kiril Filimonov i grupa programera bili su pripremljeni za razvoj događaja. Pod “događajem” Sobow misli na blokadu Instagrama u Rusiji.

Još 15 web lokacija blokirano u Rusiji

Nakon Facebooka, Twittera i Instagrama, ruske vlasti su nedavno najavile blokiranje još najmanje 15 drugih web stranica. Prema medijskim izvještajima, to uključuje platformu za otkrivanje podataka Bellingcat i dvije novinske stranice na ruskom jeziku iz Izraela. Rečeno je da regionalne web stranice kao što je permdaily.ru i nekoliko ukrajinskih i jedan estonski portal više nisu dostupni sa ruskih IP adresa. Međutim, blokovi se mogu zaobići putem VPN-a.

Kompletan članak
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Trending

© Radio VUK 2022