Connect with us

Energija

Istraživači sa Stanforda unapređuju solarne panele kako bi i proizvodili električnu energiju noću

Američki istraživači uspjeli su noću generisati električnu energiju pomoću solarnih ćelija. Da bi to učinili, opremili su solarne ploče termoelektričnim generatorom. Prinos energije je nizak ali bi se moglo uštediti mnogo novca.

Udio fotonapona u svjetskoj proizvodnji električne energije je dobrih deset posto. Prema izračunima istraživača, globalne potrebe za električnom energijom već bi mogle biti potpuno pokrivene solarnim modulima samo na krovovima. Do sada su solarne ćelije generisale energiju samo tokom dana. To bi se sada moglo promijeniti, saznao je istraživački tim Univerziteta Stanford u Kaliforniji. Uspjeli su dobiti struju i noću.

Infracrveno zračenje hladi solarne ćelije

Tim predvođen elektroinženjerom Sidom Assawaworrarit-om koristi učinak infracrvenog zračenja koje noću emituju solarni moduli koji su tokom dana izloženi sunčevoj svjetlosti. Fotoni koji bježe na noćno nebo hlade solarne ćelije, rekao je Assawaworrarit za Interesting Engineering. Temperaturna razlika može biti nekoliko stepeni, posebno u vedrim noćima kada se infracrveno zračenje ne reflektira nazad na zemlju od strane oblaka.

Kompletan članak
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Trending

© Radio VUK 2022