Connect with us

Informatika

Da li je Apple lagao? Prvo rastavljanje Mac Studio-a pokazuje izmjenjivu SSD memoriju

Apple je 8. marta predstavio Mac Studio – mješavinu Mac Mini i Mac Pro, sa poboljšanim performansama M1 Ultra sastavljene od dva M1 Max. Rastavljanje sada pokazuje nevjerovatne stvari. Da li je SSD memorija zamjenjiva?

Pored novih iPhone SE i iPad Air verzija sa više snage, Apple je takođe predstavio Mac Studio na svom “Peek Performance” događaju 8. marta 2022. Apple je instalirao svoj novi čip visokih performansi M1 Ultra, koji se u osnovi sastoji od dva M1 Max – i daje Mac Studiju snažne performanse. Međutim, kombinacija Mac Mini i Mac Pro nije jeftina. Kupci moraju platiti do 9.200 eura. Ako želite osam umjesto standardnog jednog terabajta SSD memorije, možete doplatiti i do 2.530 eura.

Mac Studio: SSD zamjenjiv – ili ne?

Apple stavlja pištolj na čelo zainteresovanih, da tako kažemo. Na zvaničnoj stranici Apple piše: „Memorija Mac Studio nije slobodno dostupna. Ako mislite da će vam u budućnosti možda trebati dodatni kapacitet za skladištenje, možda biste trebali odmah kupiti više.” Međutim, Apple je mogao biti neistinit po ovom pitanju, kao što pokazuje prvo rastavljanje Mac Studija. Shodno tome, na prvi pogled se čini mogućim da tehnički potkovaniji Apple korisnici mogu zamijeniti SSD memoriju sami.

YouTube kanal Max Tech otvorio je Mac Studio i bacio pogled na bogatu unutrašnjost, kao što je M1 Ultra. Youtuber je takođe pronašao dva plug-in modula za svaki po jedan SSD, kojima je prilično lako pristupiti. U rastavljanju je bilo moguće odvojiti postojeću SSD memoriju i priključiti je u drugi slot.

Kao rezultat toga, video barem budi nadu da bi SSD memorija mogla biti nadograđena kasnije, kako piše Golem. Čak i ako je Apple do sada negirao tu mogućnost. Odgovarajuće ovlašteno skladištenje može doći u budućnosti. Prema Max Tech-u, Apple već nudi komplet za nadogradnju SSD-a za Mac Pro.

SSD disk vjerovatno još uvijek nije moguće nadograditi

Ali: Kao što korisnik YouTubea piše u komentarima, upitno je da li drugi SSD disk, jednostavno uključena, povećava kapacitet Mac Studija. Moguće je – a i vjerovatno – da sistem prepoznaje dvije OS instalacije kada to radi. Tada bi samo jedan SSD bio prepoznat i spreman za upotrebu. Ili se Mac Studio uopšte ne bi pokrenuo. U svakom slučaju, morali biste puno objašnjavati Apple podršci.

Kompletan članak
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Trending

© Radio VUK 2022